Støtte hjemmefra til skolearbeidet – grunnskolen

Denne statistikken viser hvordan elevene vurderer hjelpen og støtten de får til skolearbeid hjemme. I undersøkelsen fra Utdanningsdirektoratet har elevene vurdert tre påstander om hjelp hjemmefra. Grafen viser gjennomsnittskåren for valgt enhet (land, fylke, kommune eller skole). 

Statistikkens navn: Støtte hjemmefra i skolearbeidet

Kilde: Utdanningsdirektoratet (Udir), Elevundersøkelsen

Type: spørreundersøkelse

Telletidspunkt: «I høstsemesteret er det er obligatorisk for skolene å gjennomføre Elevundersøkelsen på 7. og 10. trinn og på Vg1. 

Innhenting:

Definisjoner:

I seksjonen "hjem - skole" i Elevundersøkelsen tar elevene blant annet stilling til disse tre påstandene: 

  • Hjemme viser de interesse for det jeg gjør på skolen.  
  • Jeg får god hjelp til leksene mine hjemme.
  • Hjemme oppmuntrer de voksne meg i skolearbeidet.  

For påstand 1 skal de angi om det skjer "svært ofte eller alltid", "ofte", "av og til", "sjelden" eller "aldri". For 2 og 3 skal de angi om det skjer "alltid", "ofte", "av og til", "sjelden" eller "aldri". Svaralternativene er kodet slik at svært "ofte/alltid" har verdien 5, "ofte" har verdien 4, og så videre. Statistikken viser gjennomsnittsskåren for elevene som har svart i et gitt område (landet, fylke, kommune eller skole). Jo høyere verdi, jo bedre støtte opplever elevene i snitt at de får.

I Samfunnspuls er tallene presentert separat for 7. trinn, 10. trinn og Vg1. Tallene for Vg1 vises separat for hver videregående skole. 

Mange barn og unge i Norge får ikke den hjelpen de trenger med leksene hjemme. Uten hjelp med leksene kan det bli vanskelig å mestre skolehverdagen. For Røde Kors er det viktig å følge med på hvordan elevene selv vurderer hjelpen de får hjemmefra, da vi gjennom aktiviteter som Leksehjelp og Digital leksehjelp søker å gi barn og unge like muligheter til å lykkes med skolearbeidet. Vi vet at frafall i videregående skole henger sammen med karakterene elevene oppnår i grunnskolen. Røde Kors er engasjert i frafallstematikken og ser leksehjelp som et virkemiddel for å få flere til å gjennomføre videregående opplæring.

En rekke studier viser at det er sammenheng mellom foreldrenes utdanningsnivå og barnas skolefaglige prestasjoner, samt at det er en sammenheng mellom foreldrenes sosioøkonomiske status og elevenes faglige resultater på skolen.[1] Ifølge Bufdir får ungdom med høy sosioøkonomisk status mer hjelp til lekser og skolearbeid av sine foreldre enn ungdom som vokser opp med foreldre med lav sosioøkonomisk status. Foreldre med høy sosioøkonomisk status snakker også mer med barna sine om skole.[2] Opplevd støtte og oppfølging fra foreldre påvirker blant annet barns vurdering av egen skolekompetanse, og er viktig for barns mentale helse.[3]

 

[1] Utdanningsdirektoratet (2016): Betydningen av skole-hjem samarbeid

[2] Bufdir: Skole og sosioøkonomisk status

[3] Christer Hyggen, Ingar Brattbakk og Elling Martin Borgeraas (2018): Muligheter og hindringer for barn i lavinntektsfamilier NOVA-rapport 11/2018